- Aandelenkoersen op Wall Street zijn dinsdag fors gestegen nadat de Amerikaanse overheid vergaande noodmaatregelen neemt om de coronacrisis te bestrijden.
- De Dow Jones-index sloot 5,2 procent hoger, een dag na de grootste koersdalingen sinds 1987.
- De regering-Trump overweegt een economisch stimuleringsplan waarmee zeker 1.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie wordt gepompt om de economische schok als gevolg van het coronavirus te verzachten.
Aandelenkoersen aan Wall Street zijn dinsdag fors gestegen, na historische verliezen op maandag, in reactie op berichten dat de Amerikaanse overheid vergaande noodmaatregelen neemt om de coronacrisis te bestrijden.
De Federal Reserve stelt een noodfonds in om ervoor te zorgen dat kredietverlening niet stil komt te liggen. Bovendien overweegt de regering-Trump een economisch stimuleringsplan waarmee zeker 1.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie wordt gepompt om de economische schok als gevolg van de epidemie van Covid-19 te verzachten.
De Dow Jones-index sloot 5,2 procent hoger, op 21.237,31 punten. Eerder op de dag zakte de index voor het eerst sinds 2017 kortstondig onder de grens van de 20.000 punten.
Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin ligt er een voorstel op tafel waarmee 1.000 miljard dollar in de economie wordt geïnjecteerd, zei hij na afloop van een overleg met Republikeinse senatoren. Volgens Mnuchin gaat het om een combinatie van leningen, direct geld dat aan Amerikanen wordt overgemaakt en noodkredieten voor kleinere bedrijven.
Noodplan van 1.000 à 1.200 miljard dollar
Ingewijden meldden eerder aan persbureau Bloomberg dat een noodplan van zeker 1.000 miljard tot 1.2000 miljard dollar klaarligt om de negatieve effecten van het nieuwe coronavirus in te dammen.
Mnuchin wil volgende maand zeker 250 miljard dollar aan noodsteun overmaken aan Amerikanen. Een maand later zou een soortgelijk bedrag moeten volgen, als de economie dan nog steeds worstelt met de gevolgen van de coronacrisis.
In Washington wordt momenteel beslist over een steunpakket van zeker 850 miljard dollar. Onderdeel van dat pakket maatregelen is een betaling van 1000 dollar aan door de crisis gedupeerde Amerikanen.
Ook Canada werkt aan 'significant noodplan'
De Canadese overheid beloofde op zijn beurt om op woensdag met een "significant noodplan" te komen, zo beloofde premier Justin Trudeau. De maatregelen moeten er voor zorgen dat de economie van Canada niet in een recessie belandt.
Ondertussen beloofde de Britse overheid 330 miljard pond aan gegarandeerde leningen aan bedrijven.
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Thuiswerken door het coronavirus? Zo haal je het meeste uit je werkdag
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je 'm schoon
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis